Skip to content
8 Mayıs 2025
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • VK
  • Youtube
  • Instagram

İlgili Haber

Primary Menu
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Yerel
  • Dünya
  • Sağlık
  • Home
  • İnşaat sektörü büyüyor ancak sorunlar derinleşiyor
  • Ekonomi

İnşaat sektörü büyüyor ancak sorunlar derinleşiyor

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2025 yılının ilk çeyreğine yönelik İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı. Yılın ilk çeyreğinde sektörün, kamu yatırımlarındaki yavaşlama, yüksek maliyetler, nitelikli iş gücü eksikliği ve küresel ticaret savaşlarının oluşturduğu yeni finansal risklerden etkilendi.
admin 28 Nisan 2025

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), “Kırılgan Ekonomiler, Çalkantılı Siyaset ve Ticaret Savaşları” başlıklı Nisan 2025 İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı.

Raporda, sektörün büyüme trendini sürdürdüğü ancak ciddi sorunlarla karşılaştığı vurgulandı.

TMB Başkanı Erdal Eren, 6,2 büyüklüğündeki İstanbul Depremi sonrası yaptığı açıklamada, “Can kaybı olmaması tesellimiz. Ancak bu deprem, afet odaklı kentsel dönüşümün aciliyetini bir kez daha gösterdi. 1999 Marmara Depremi öncesi yapı stokunun yenilenmesi ve 2019’da çıkarılan müteahhit sınıflandırma yönetmeliğinin tavizsiz uygulanması şart” dedi.

Raporda, TÜİK verilerine göre Şubat 2025’te inşaat üretiminin yıllık yüzde 12,7 arttığı, ancak aylık bazda yüzde 0,3 azaldığı belirtildi. İnşaat Maliyet Endeksi ise yıllık yüzde 23,94 artarak Kasım 2020’den bu yana en düşük artışını kaydetti. Malzeme maliyetleri yıllık yüzde 19,49, işçilik maliyetleri ise yüzde 32,38 yükseldi.

Rapor, küresel ticaret savaşlarının ve korumacı politikaların sektörü belirsizliğe sürüklediğini, Türk lirasındaki değer kaybı ve yüksek risk priminin finansmanı zorlaştırdığını vurguladı. TMB, kamu projelerinde tasfiye hakkı tanınmıyorsa Gelir ve Kurumlar Vergisi tevkifatının yüzde 2’ye düşürülmesini talep etti.

2025’in ilk çeyreğinde Türk müteahhitler, 14 projeyle 560 milyon dolarlık iş aldı. Türkmenistan, Libya ve Irak öne çıktı. Ukrayna’nın yeniden inşasında Türk firmalarının önemli rol üstleneceği belirtildi.

Bu arada inşaat sektörü güven endeksi, ilk çeyrekte ciddi bir düşüş yaşadı. Finansman sorunları ve belirsizlikler güveni olumsuz etkiledi.

İpotekli satışlar artarken, ilk el satışlarda düşüş yaşandı. Yabancıya satışlar ise Mart’ta yüzde 11,5 azalarak 1.574’e geriledi. Yıllık bazda düşüş yüzde 19,5 oldu.

Continue Reading

Previous: Sakarya Mehteran takımı Kocaali’de
Next: Sakarya’nın doğasın keşif Kıranyurt’ta başladı

Benzer Haberler

  • Ekonomi

İstanbul Enerji AŞ geleceğe güç verdi

admin 3 Mayıs 2025
  • Ekonomi

Mutlu Gezer, “Esnafımızın alın terine el uzatmayın”

admin 3 Mayıs 2025
  • Ekonomi

Merkez Bankası’ndan TL’ye teşvik hamlesi

admin 3 Mayıs 2025

Son Yazılar

  • Balıkesir itfaiyesi doğru zamanlamayla hayat kurtardı
  • Antalya Otogarı’nda denetimler sürüyor
  • Antalya’da dört kubbeli tarihi su sarnıcı restore edilecek
  • Ankara Büyükşehir’den asgari ücretliye müjde
  • ABB Meclisi gençlere emanet
  • 32. Adana Altın Koza Film Festivali’nin tarihleri belli oldu
  • Adana’da otizmli çocuklar için iş birliği
  • BUÜ’nün hentbol takımı Süper Lig’de
  • Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti!
  • Bursa’da göz cerrahlarından canlı ameliyat
  • Bilecik Pazaryeri’nde park yeri için karar
  • 1. Çiğli Kitap Günleri kapılarını açtı
  • Yeşilay’dan bağımlılıklarla mücadelede küresel liderlik
  • Mardin’e 24 hekim atandı
  • KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi açıldı
  • Bursa’da 4. Ulusal İşçi Tiyatroları Festivali başladı
  • Bursa’da Festival Söyleşileri’ne Erke Tümer ve Erdal Hoş’la veda
  • Bursa Osmangazi’de tarihi koşuya katılacaklar numara aldı
  • İstanbul Enerji AŞ geleceğe güç verdi
  • Ordu’da tarım fuarı heyecanı

Bunları da Oku

  • Magazin

Balıkesir itfaiyesi doğru zamanlamayla hayat kurtardı

admin 3 Mayıs 2025
  • Magazin

Antalya Otogarı’nda denetimler sürüyor

admin 3 Mayıs 2025
  • Magazin

Antalya’da dört kubbeli tarihi su sarnıcı restore edilecek

admin 3 Mayıs 2025
  • Magazin

Ankara Büyükşehir’den asgari ücretliye müjde

admin 3 Mayıs 2025
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Yerel
  • Dünya
  • Sağlık
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • VK
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.